Little Free Library Jimbolia – apariție și dispariție în același timp.

M-am gândit la tine, omule de rând, care te plângi că nu ai materie primă, care ești ofuscat că sistemul e prost și țara e dusă pe râpă. Sau la tine, omule de rând, mediocru în felul tău, care ar face mai mult, dar nu are susținere, care are nevoie de o baza materială și poate, poate că ar depune un minim de efort pentru a contura o lume mai bună. Nici nu știu la ce să mă raportez când zic o lume mai bună. Oare ce ne lipsește? Știu. Puțin bun-simț. Un strop de bun-simț, iar lumea parcă, parcă s-ar metamorfoza într-un loc unde și fluturii ar zbura mai ușor.
Ție, omule de rând, însetat de nimicire, nu ți-am cerut să te folosești de ea, am cerut doar să lasi loc celui care vede necesitatea și importanța lecturii. Ți-am cerut doar să treci indiferent, pe lângă un obiect static, că dacă ar fi fost dinamic s-ar fi adăpostit din calea violenței tale nejustificate.

Dar să povestesc în câteva cuvinte ce înseamnă Little Free Library. Pe scurt, e un lanț de biblioteci stradale cu un nucleu în SUA, care de foarte puțin timp s-a dezvoltat și în România. Obiectivul principal este a încuraja lectura și a oferi un suport material gratuit, ușor de accesat. Proiectul funcționează pe principiul „Take a book, return a book”. Dacă te-ai îndrăgostit de o carte, o poți păstra doar dacă aduci alta în schimb. Totodată, tinerii sunt îndemnați să dea continuitate acestui proiect prin alimentarea bibliotecii în cazul în care este nevoie. Mai multe detalii și poze găsești pe pagina Little Free Library. Revin cu o descriere mai amplă a proiectului și despre cum s-a născut ideea într-o altă postare. 🙂

În orășelul american în care stau de ceva vreme, am dat peste 4 biblioteci stradale, frumos amenajate, doldora de cărți. Nu încurcă pe nimeni aici, ba din contra, sunt o sursă de inspirație, de titluri noi și cărți pregătite de răsfoială.

De ce apariție și dispariție în același timp? Pentru că așa cum a apărut, așa a și dispărut. Little Free Library Jimbolia a apărut cu aproximativ o lună în urmă, iar la doar două săptămâni de la montare, a fost distrusă. Cine a luat în calcul că în spatele unei căsuțe cu cărți, cineva a consumat energie? O muncă benevolă, un proiect de suflet, scris, iar mai apoi proiectat. Nu e de amploare, că dacă ar fi fost, probabil m-ar fi afectat mult mai tare. Nici nu știu dacă e dezamăgire sau tristețe, îngrijorare sau resemnare. Un lucru e cert, ambiția e acum fără margini. Biblioteca o sa apară și re(a)pară până când te plictisești tu, omule de rând, să o distrugi. În povestea aceasta omul de rând e omul mediocru, de la care nu ai pretenția să rezolve probleme de matematică, dar îi ceri doar puțin respect. Hai să începem cu un pas simplu. 🙂

Numai gânduri bune,

Larisa-Andreea

(Visited 149 times, 1 visits today)
Summer 2017: Changes and chances