Oare e nevoie sa fim egoisti? Un egoism minim, un egoism care sa-ti stea uneori pe umar si sa-ti sopteasca la ureche ca, din cand in cand, mai trebuie sa te gandesti si la tine. Dar mereu cand aud cuvantul egoism, gasesc ceva rau in el, ceva care ma face sa nu mi-l atribui, sa nu-l insusesc existentei mele. Nu am simtit niciodata ca as fi egoista, egoista in ganduri, trairi, simtiri; material nu are rost sa vorbesc, exclud acest tip de egoism inuman, as zice.

De cand energia imi era canalizata in alte directii, dar nu in directia mea, parca alegerile nu-mi mai apartineau, deciziile erau ingradite, conduse si luate in functie de alti factori. Iar finalul era mereu acelasi, nu eram eu cea stapana pe mine, dar mereu cu repercusiuni greu de evitat.

Hai sa ne gandim putin si la noi, la sufletul si mintea noastra. Hai sa ne mangaiem sufletul si sa ne hranim mintea cu decizii care ne apartin. Hai sa nu mai lasam pe nimeni sa intre in viata noastra cu putere de decizie mult prea mare, astfel incat sa ne dea un alt curs al lucrurilor. Hai sa facem compromisuri, dar cu o limita necesara. Hai sa iubim din toti porii, dar sa nu uitam de noi. Iubirea nu inseamna sa te pierzi pe tine, iubirea inseamna sa te definesti alaturi de cineva.

Chiar acum am terminat de citit Al dumneavoastră sincer, Surik, de Ludmila Ulițkaia. Un personaj din Moscova anilor 70, care mai presus de interesele personale si aici ma refer la nevoile minime, vede preocuparile oamenilor din jur, considera ca e de datoria lui sa ajute, sa fie prezent in viata fiecaruia, dar mai putin in a lui. S-a pliat perfect. E un roman pe care il recomand, tradus in peste 20 de limbi si desemnat romanul anului 2004 in Rusia. Am avut ocazia sa o intalnesc pe Ludmila Ulițkaia anul trecut in Timisoara, dar sincer nu m-a convins intr-un mod special. Un an mai tarziu mi-am schimbat părerea și aștept să bifez si celelalte opere scrise de ea.

Cu gandul la mine revin la cafeaua mea dulce unde-mi scald dorintele.

L.A.

(Visited 197 times, 1 visits today)
Bomboane, denim si orizonturi noi