.DSC_0355_edited

Nu eu am ales destinația, Roma m-a ales pe mine. A fost suficient să primesc un telefon de la Ana, clujanca mea favorită, prin  care imi transmitea scurt: Hai să ne luăm bilete de avion pentru Roma! Nu-mi amintesc să fi fost intrebare, dar n-am ezitat, am dat curs lucrurilor.

Via Pigento – o străduță îngustă și ușor în pantă, aflată în imediata apropiere a pieței San Giovanni in Laterno. Suntem de marți în Roma și simțim că a trecut o eternitate. Ochii au vazut multe, inima a simtit, iar de papilele gustative nu mai spun nimic. Înghețată. Paste. Pizza. Cafea & reapeat. Tipic italienesc.

Am dat uitării faptul că eram la ora 5am în aeroportul din Timișoara, ca la ora 8am să aterizez in București – caut-o pe Ana prin mulțime – iar la 10am zburam spre Roma. Despre oboseală vorbesc. La prânz, după ce ne-am cazat, eram deja pornite spre necunoscutul orașului, fără o țintă clară. Ne-am propus să descoperim locurile ferite de aglomerație, de turiștii grăbiți și grupuri interminabile de oameni din toate colțurile lumii. Acele locuri care definesc Roma (nu doar Colosseum, Phanteon sau Palatino) – biserici, localuri mici cu vin bun, parcuri, statui și monumente cu povești interesante.

Nu intenționez acum, și nici in postarea viitoare, una mai amănunțită, să fac o cronică de activitate plictisitoare, ci doar să conturez un tablou al orașului cu precizările necesare, subiective.

E duminică, prima zi mohorâtă, ploioasă, care ne-a făcut să stăm în apartamentul cu aer vintage, ușor luminat, în care se aude doar adierea vântului. M-am pus să citesc Memoriile unei fete cuminți, de Simone de Beauvoir. Deși la polul opus, am intrat în societatea franceză din secolul XX, fără să vreau.

Mă așteaptă lectura începută de dimineată. Și probabil o porție de paste pe Trastevere, o stradă paralelă cu Pigneto, care ziua e plina de tarabe cu legume și fructe, iar seara se transformă într-un loc pentru tineri, doldora de terase, cu un vibe pe măsură.

DSC_0466_edited

P.S. netul nu tine cu mine, mai multe poze în următoarea postare.

(Visited 238 times, 1 visits today)
Roma Antică sau ROMAntică?